Στήριξη

Στήριξη 2017-10-20T15:14:55+03:00

Τί στήριξη να επιλέξω:

Οι πρώτες δύο ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε είναι εάν θέλετε μονή ή διπλή στήριξη και εάν η στήριξη θα γίνει με συρματόσχοινο ή ράγα.

Όταν ξεκαθαριστούν αυτά τότε μπορείτε να προχωρήσετε στις υπόλοιπες λεπτομέρειες.

 

Μονή ή διπλή στήριξη:

Στη μονή στήριξη ο αεραγωγός πιάνεται μόνο από την κορυφή του. Όταν είναι ξεφούσκωτος έχει μεγαλύτερη κρέμαση από φουσκωμένος οπότε πρέπει να ελεγχθεί εάν υπάρχουν εμπόδια από κάτω του, όπου θα μπορούσε να πιαστεί και να σκιστεί. Κατά τ’ άλλα η μονή στήριξη είναι εύκολη στην εγκατάσταση και χαμηλού κόστους. Στην διπλή στήριξη ο αεραγωγός κρεμιέται από τα δύο του άκρα και δεν μεταβάλλεται το ύψος του όταν είναι ξεφούσκωτος.

Σε μεγάλες διατομές συχνά επιλέγεται η διπλή στήριξη και για λόγους καλύτερης ευστάθειας.

Στήριξη με Συρματόσχοινο

Στη στήριξη αυτή το συρματόσχοινο τεντώνεται στα άκρα του από δύο κατακόρυφες πακτώσεις. Ενδιάμεσα αναρτάται ανά 3-5m από την οροφή. Αποτελεί μια οικονομική μέθοδο στήριξης του αεραγωγού έχει όμως τα εξής θέματα: σε μεγάλα δίκτυα αεραγωγών ειδικά σε μεγάλα μεταλλικά κτήρια είναι δύσκολο να ευρεθούν δύο κατακόρυφες πακτώσεις, λόγω των κατακόρυφων αναρτήσεων, για να ξεκρεμαστεί ο αεραγωγός θα πρέπει να έχει ο συντηρητής πρόσβαση σε όλο το συρματόσχοινο κατά μήκος του αεραγωγού. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο εντός βιομηχανικών χώρων.

Το συρματόσχοινο μπορεί να είναι γαλβανιζέ με επένδυση PVC ή ανοξείδωτο.

Στήριξη με Ράγα

Έχει μεγαλύτερο κόστος από την λύση του συρματόσχοινου αλλά είναι πολύ πιο πρακτική για βιομηχανικούς χώρους ειδικά όταν οι αεραγωγοί πρέπει να ξεκρεμιούνται τακτικά για να πλένονται. Σε αυτή τη λύση η ράγα αναρτάται από την οροφή ανά 2 m ενώ δεν απαιτούνται κατακόρυφες πακτώσεις. Σε χώρους με ταβάνι η ράγα μπορεί να βιδωθεί απευθείας στο ταβάνι. Ο αεραγωγός κρεμιέται μέσα στην ράγα σαν κουρτίνα. Για να ξεκρεμαστεί θα πρέπει ο συντηρητής απλά να απελευθερώσει το ένα του άκρο και να τον τραβήξει από το άλλο, χωρίς να τον ξεκρεμά κατά μήκος όπως στο συρματόσχοινο.
Η ράγα διατίθεται σε αλουμίνιο ή και INOX. Η ράγα αναρτάται από την οροφή με συρματόσχοινο, ντίζα ή και αλυσίδα.